Pynta sommaren med kakel och klinker

Något som många av oss säkert känner igen är viljan att springa ut och njuta så fort solen tittar fram efter den långa vintern. Nu närmar vi oss den tid då våren övergår i sommar; träden har slagit ut och blommorna kommer upp i rabatterna.

För några veckor sedan skrev vi om kakelplattor som lämpar sig för uteplatsen, nu tar vi ett nytt grepp inför de varma månader vi har framför oss och pratar om andra sätt kakel och klinker kan användas på för att liva upp trädgårdar, balkonger och uteplatser.

Ett klassiskt, och enkelt, pyssel som vi tipsat om tidigare är hemmagjorda underlägg i form av kakelplattor. Plattorna tål både stötar och värme och när du gör dem själv kan du fritt välja både storlek och mönster. Använd vackert mönstrade kakel eller klinkerplattor som underlägg till varma kastruller eller bringare med lemonad. Hitta en favorit som alltid fungerar eller byt mellan olika stilar. Ett tips är att låta en blommig platta matcha dukningen vid midsommar! Glöm inte att fästa möbeltassar under plattorna så att de inte repar bordet.

 

Låt klinkerplattor få agera fat för dina krukor, matcha liknande färger eller kombinera en diskret kruka med en färgglad platta. Ett annat alternativ är att välja en större platta och skapa en installation med flera olika krukor, ljuslyktor och prydnader.

Casalgrande Amazzonia Dragon Grey

Skapa en installation på Casalgrande Amazzonia Dragon Grey, som har måtten 30×60

Plattor med iögonfallande färger kan utgöra fina blickfång i trädgården, både liggande och hängande. Lägg mindre plattor, kanske med annorlunda mönster, i rabatten för att matcha eller komplettera växterna. Dessa utgör dessutom en fin detalj redan innan blomningen tar fart, eller efter den är över. Inspireras av de här hexagonformade plattorna.

 

Den riktigt pysselsugna kan gå ett steg längre och skapa en hängande hylla med hjälp av rep och en platta av något större och rektangulär modell. Gör hål i de fyra hörnen och fäst rep ordentligt. Knyt upp i en pergola, i taket på uterummet eller på annan lämplig plats. Tänk på att inte ställa för tunga saker på hyllan.

 

Klinker kan användas som steppingstones i trädgården. Använd dem för att skapa en gång över gräsmattan eller lägg dem på en plats där du vill ha ett fast underlag att stå på, kanske i anslutning till ett planteringsbord? Det kan vara bra att lägga plattan på fötter för att ytan ska bli jämn.

Marazzi Treverk Home Larice 20mm

Marazzi Treverk Home Larice kan användas som golv utomhus

Lycka till med pysslandet på uteplatsen, och tänk på att alltid stämma av så att plattan du väljer är anpassad för utomhusbruk!

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s