Hur tar man bort en trasig kakelplatta?

Ibland händer det att en platta mitt på väggen spricker eller av någon annan anledning behöver bytas ut. Men hur går man tillväga för att plocka bort den där plattan så att den kan bytas ut mot en ny? Vi berättar vilka verktyg som behövs och vad du behöver tänka på. Längre ner finns en video som visar tillvägagångssättet.

Vad du behöver:
Skyddsglasögon
Hörselskydd
Kapskiva
Stämjärn
Bilmejsel
Hammare

Hur går man tillväga?
Ta på skyddsglasögon och hörselskydd innan du använder kapskivan för att skära ett kryss i plattan som ska bytas ut. Detta görs för att minska risken att skada de andra plattorna runt omkring.

ta-bort-kakel1

 

När krysset är klart kan du använda ett stämjärn för att knäcka loss plattan, en del i taget. Om bitarna sitter hårt kan du behöva använda en bilmejsel och en hammare för att stegvis knacka loss dem.

ta-bort-kakel2

 

I en del fall, om plattorna sitter väldigt hårt, kan en bilmaskin behövas.

Om du inte har tillgång till en kapskiva kan du knacka loss hela plattan. Detta arbete kan ta lite tid beroende på hur hårt plattan sitter. Eftersom du måste knacka bort en liten bit i taget och vara försiktig för att inte skada kringliggande plattor krävs lite tålamod.

Tänk på att privatpersoner inte får utföra dessa jobb i våtrum eftersom det finns en risk att skada tätskiktet bakom plattorna. Prata i så fall med en expert.

 

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s