Matta kakelplattor ger en mjuk och mysig känsla

Det finns inte bara olika storlekar och olika färger på keramiska plattor, utan också olika finish. Och att välja blankt eller matt ytskikt är verkligen en smaksak, där båda alternativen har sina fördelar. Det ska dock sägas att det har blivit vanligare än tidigare att välja matta kakelplattor, en trend som verkar hålla i sig.

el-barco-biselado-svart-negro-mate

I serien Biselado från El Barco finns exempel på både matta och blanka plattor. Här syns El Barco Biselado Svart Negro Mate.

el-barco-biselado-svart-negro-shiny

I serien Biselado från El Barco finns exempel på både matta och blanka plattor. Här syns El Barco Biselado Svart Negro Shiny.

 

Kakelplattor med matta ytskikt har en mängd fördelar och är dessutom väldigt snygga. En invändning som kan förekomma är att rummet upplevs som mörkare om ytorna är matta. Men matta plattor innebär inte automatiskt att rummet känns mörkt och instängt, det har istället mer att göra med rummets ljusinsläpp och plattans färg.

geotiles-cemento-gris-miljo

Geotiles Cemento Gris, här på golvet men plattan kan även användas på vägg.

 

Även i ett badrum utan naturligt ljus går det att skapa en mysig känsla. I de fallen är ljussättningen viktig och det går att använda till exempel spottar i taket för att kunna anpassa belysningen.

casalgrande-amazzonia-dragon-black

Casalgrande Amazzonia Dragon Black kan med fördel användas i badrum.

 

En annan tanke är att det är svårare att hålla matt kakel rent, vilket inte riktigt stämmer. Ytskiktet har inget att göra med hur enkel rengöringen är. Istället är en matt yta mer förlåtande än en blank, eftersom smuts inte syns lika tydligt. På en blank platta speglas fläckar däremot direkt. Därför är det fördelaktigt att ha matta plattor till exempel vid duschen eller på golvet i hallen.

verde1999-retro-grigio

Verde1999 Retro Grigio är ett exempel på platta som fungerar bra i hallen. Den har dessutom ett mönster som gör att smuts och väta inte framhävs.

 

En blank platta speglar ljus och belysning på ett annat sätt än en matt, vilket gör att den matta plattan ger ett mjukare och lugnare intryck. Den blanka plattan kan uppelvas som kallare.

geotiles-argon-perla-rectified-miljo

Geotiles Argon Perla är en matt platta med ett mjukt utseende.

geotiles-cover-taupe-nat

Geotiles Cover Taupe Nat är ett annat exempel på hur matta plattor kan användas på både vägg och golv.

 

Så, vad föredrar du – matt eller blankt?

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s