Keramiska plattor genom tiderna – 1930-tal

Allting går igen och vi inspireras ofta av tidigare trender som gör comeback. Framöver kommer vi att en gång i månaden göra en tillbakablick på kakeltrender och se hur de inspirerar oss än idag. Samtliga årtionden under 1900-talet kommer att besökas och vi kommer att lyfta plattor ur vårt nuvarande sortiment som mer nutida exempel.

Det är inte ovanligt att trender lever kvar genom flera årtionden innan de sakta ersätts. Idag uppkommer nya trender även om vi fortfarande inspireras av tidigare stilar i en modernare variant. Art deco-stilen fanns redan på 1920-talet men levde vidare in i 30-talet. Inspirationen kommer från jugendstilen och de grafiska detaljerna fanns kvar men med en modern prägel.

Tidstypisk inramning med svarta plattor.
Bild: miserv.net via Google

 

Grafiska mönster utgjorde art deco-stilen och det fick gärna se flådigt och lyxigt ut. En polerad platta skapar lätt en lyxig känsla och det finns flera möjligheter att skapa grafiska mönster, antingen genom sammansättning av plattor i olika färger eller med en mönstrad platta.

Peronda Museum Candela har ett härligt mönster som passar bra in på en modernare variant av art deco-stilen. Vackert men tänk på att polerade golv kan bli hala i våta utrymmen.

Peronda Museum Candela är en större platta i storleken 44x44cm

 

För den som vill få till ett grafiskt mönster men i en enklare och mer avskalad variant var fiskbensmönster populärt på golven under 1930-talet. Välj en långsmal platta i en enklare färg eller plattor i olika färger och skapa ett skönt mönster som kan vara i kontrast till stilrena väggar.

Ett exempel på ett snyggt golv med fiskbensmönster. Plattan är Marazzi Allmarble Saint Laurent i storleken 7x28cm.

 

Lyx och marmor går hand i hand och det gällde också på 30-talet. En blankpolerad marmorskiva och gulddetaljer var populärt och är det än idag i många badrum och kök.

Bild: Pixabay

 

För ett mjukare intryck går det bra att använda en gråtonad marmorplatta. Ett kostnadseffektivt alternativ till äkta marmor är att använda en marmorinspirerad platta som dessutom är tåligare och står emot tidens tand bättre.

Plattan Statuario Lux ur Marazzis serie Allmarble har en gråton och passar lika bra på golv som vägg samt i kök och badrum.

 

En bård, också kallad fris, för att rama in golvytor var också vanligt under 30-talet. Idag kan det enkelt skapas med hjälp av mosaik eller långsmala plattor. Tidstypiska färger för fris var svart och vitt vilket fungerar väldigt bra ännu idag.

Self Victorian Black i storleken 7,5x15cm fungerar utmärkt som fris.

 

Besök vår hemsida www.kakeldaxgruppen.se för mer inspiration!
Vill du komma i kontakt med oss når du oss på 031 – 719 78 99 eller info@kakeldaxgruppen.se
Du hittar alla våra butiker genom att klicka här.

Psst! Du har väl sett vår sommarkampanj? Den här veckan har vi ett erbjudande som gäller till och med söndag 23 juli. Du kan läsa mer om det här.

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s