Lilla kakelskolan – golvbrunnar och stora klinkerplattor

Storformat blir allt mer populärt och större plattor är vanligt i badrum. Här är några saker som kan vara bra att känna till när stora plattor läggs i anslutning till en golvbrunn.

Vad ska man tänka på när man väljer golvbrunn till ett badrum med stora plattor?
Det vanligaste är att ta en stor platta utanför duschen och en mindre i samma serie i själva duschen. Då kan man ha ett mindre fall på golvet och ett lokalt större fall i duschen. Vill du ha stora plattor över hela golvet: planera på vilket sätt plattorna ska delas för att det ska bli snyggt vid golvbrunnen. Rita till exempel upp hur ett kuvertfall kan bli. Använd helst genomfärgade golvplattor, då syns inte lerkroppen vid fogen där plattan delats. Titta även efter den nya typen av brunnar som är vägg- eller hörnnära. Då behöver du oftast inte dela de stora plattorna – hör med din plattsättare. Några frågor som är bra att fundera på är: vet rörmokaren hur just denna brunn ska monteras? Vet plattsättaren om vilket tätskikt som ska användas och är godkänt till den utvalda brunnen?

I det här badrummet har plattan Amazzonia använts, i duschdelen har den delats i mindre plattor för att skapa ett fall. I det här fallet används en väggnära brunn.

 

Vad är det viktigaste att tänka på vid montering av golvbrunn i ett badrum med stora plattor?
En vanlig golvbrunn skall ligga minst 20 cm ut från väggen, nästan mitt i duschplatsen, så att inte plattraden vid väggen bara består av små delade plattor. En väggnära brunn är däremot gjord för att kunna ligga direkt intill väggen.
Något många glömmer är att kontrollera så att vattnet inte rinner från duschen och slår mot golvsilen med hög volym. Montera brunnen så att duschstrilen inte hamnar rakt ovanför golvsilen.
I vissa fall kan silen bytas mot en golvplatta – då syns brunnen bara som en ram runt plattan. Du slipper en synlig golvbrunn och ljudet av duschvatten mot golvsilen undviks.

Det finns golvbrunnar i olika storlekar och former, vilka olika användningsområden är de bra för? 
Den vanligaste golvbrunnen är 20×20 cm och finns med olika utseenden men med samma funktion. Brunnarna är rostfria, men kalk och smuts kan fastna på baksidan så den lösa silen bör tvättas när brunnen rensas. Väggnära brunnar är det som är mest populärt idag. Dessa är avlånga och finns i en stor variation av mönster och storlekar.
Det är estetiskt tilltalande att montera brunnen nära glasdörren ute på golvet så att vattnet rinner mot den istället för mot väggen. Ett annat alternativ är att lägga en trekantig brunn i vägghörnet i duschen.

 

 

Besök vår hemsida www.kakeldaxgruppen.se för mer inspiration!
Vill du komma i kontakt med oss når du oss på 031 – 719 78 99 eller info@kakeldaxgruppen.se
Du hittar alla våra butiker genom att klicka här.

Kom ihåg att kolla in vår kampanj på plattorna i serien Elegance från Marazzi. Erbjudandet gäller till och med söndag 5 november och du kan läsa mer om kampanjen här.

 

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s