Keramiska plattor genom tiderna – 2010-tal

Allting går igen och vi inspireras ofta av tidigare trender som gör comeback. Framöver kommer vi att en gång i månaden göra en tillbakablick på kakeltrender och se hur de inspirerar oss än idag. Samtliga årtionden under 1900-talet och fram till idag kommer att besökas och vi kommer att lyfta plattor ur vårt nuvarande sortiment som mer nutida exempel.

Vi har kommit till sista hållplatsen för vår resa genom kaklets trendhistoria. Från 1900-talets lyx har vi tagit oss till 2000-talets enkla stil. Nu är vi framme i nutidens kakeltrender, alltså under 2010-talet.

I det nuvarande årtiondet kan vi se en del nya trender. Men också inslag från andra trender tillbaka i tiden.

Ett modernt kök i naturnära toner och stora plattor. Foto: Jason Briscoe via Unsplash

 

Färgerna som dominerar idag är olika nyanser av vitt men också jordnära toner som påminner om sten, natur och trä. Det industriella har tagit plats med stilrena inredningar inspirerade av betong, cement och metall i olika färger.

Vi får inte nog av träinspirerade plattor! Här är Marazzis Treverktrend som passar i hemmets alla rum men också utomhus.

Casalgrandes serie Cemento har flera plattor inspirerade av cement. Här ser vi Rasato Antracite som kompletterar de ljusa väggarna och den mörka köksön.

Iron från serien Hemisphere av Epoca är inspirerad av järn.

 

Trenden med raka linjer från 2000-talet hänger kvar än idag och vi använder gärna större plattor, både i kök och badrum. Men vi vågar också mer genom att blanda in andra former, som till exempel hexagoner.

Marmorinspirerad hexagon gör sig snyggt med färger som livar upp. Här ser vi Allmarble från Marazzi.

 

Hexagoner med olika typer av mönster. Här hittar du denna platta från Imso.

 

Apropå mönster hänger också marockanska mönster in i 2010-talet. Här ser vi en snyggt mönstrad platta från serien Alaturca.

 

Vågar gör vi också med färgerna. Förutom jordnära toner får vi också in svart i våra hem och pastellfärger som livar upp men fortfarande skapar ett mjukt intryck.

En härlig blå pastell från Villeroy & Boch. Serien heter Creative Systems 4.0 och färgen är Frozen Lake.

 

För den som inte vill gå all in med svart passar det bra att blanda med plattor i naturnära färger för att ljusa upp. Den svarta plattan kommer från Casalgrande och tillhör serien Etrusche.

 

Samtidigt blandar vi den moderna stilens enkelhet med det tidiga 1900-talet. Rektangulärt kakel har tagit sin plats i hemmen igen.

Det klassiska måttet 7,5x15cm gör återkomst. Här hittar du denna platta från serien Biselado.

Det finns mycket man kan göra med rektangulära plattor. Lägg de på klassiskt vis, i tegelförband eller varför inte i fiskbensmönster! Denna platta kommer från Marazzi och här hittar du den.

 


 

Besök vår hemsida kakeldaxgruppen.se för mer inspiration!
Vill du komma i kontakt med oss når du oss på 031 – 719 78 99 eller info@kakeldaxgruppen.se
Du hittar alla våra butiker genom att klicka här.

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s