Tre vanliga frågor vid badrumsrenovering

Badrummet är för många ett viktigt rum, det är ofta här vi börjar och avslutar dagen. Därför är det kanske extra viktigt att det är ett rum att trivas i. En badrumsrenovering är ett ganska omfattande projekt och en investering i hemmet. Och visst väcks en del frågor och funderingar när planeringen kommer igång och beslut ska fattas. Här svarar vi på några frågor som våra kunder ofta ställer inför just en badrumsrenovering och påminner om två saker som lätt glöms bort.

I det här badrummet används plattor ur Nordic Stone från Italgraniti.

 

Jag har ett litet badrum, vilken storlek på plattor kan jag ha?
Det finns inget rätt och fel, utan handlar mer om vilken känsla man vill skapa. Många tänker ”jag har ett litet badrum, därför kan jag inte ha stora plattor”, men så är det alltså inte. Det går såklart att sätta vilka plattor som helst, men det är bra att vara medveten om hur storlek, färg och yta påverkar effekten.

Överlag gör stora plattor att ett rum upplevs som större, men det gäller att hitta rätt storlek för rätt rum. Genom att använda större plattor blir antalet fogar färre – något som ger ett lugnare intryck även i ett litet rum. Ju mindre plattor – desto fler fogar som syns. Ett tips är, att oavsett färg och storlek på platta, välja en fog som går ton i ton med plattan för att skapa en sammanhängande yta – att sträva efter harmoni snarare än kontraster.

Stora plattor ger färre fogar i det lilla badrummet. Här används Allmarble från Marazzi.

 

Värt att tänka på är också att blanka plattor reflekterar ljus och ger en känsla av rymd – att jämföra med den effekt en spegel har. Matta plattor ger istället en mer markerad vägg. Ljusa färger gör att rummet känns större än mörka.

Om jag väljer en storformatsplatta på golvet hur gör man då i duschen?
Oavsett om badrummet har badkar eller dusch behöver det finnas ett fall mot golvbrunnen för att vattnet ska rinna undan ordentligt. I badrum med brunn mitt i golvet är rekommendationen att använda mindre plattor, max 15×15 cm, runt själva brunnen för att skapa ett bra fall. På resten av golvet kan plattorna vara större. Många serier har plattor i olika storlekar så att du kan välja samma platta i mindre format i duschhörnan. Om detta alternativ inte finns kan de stora formaten behöva kapas till mindre plattor. Ett annat alternativ är att göra en kuvert-skärning, vilket innebär att plattorna skärs diagonalt kring brunnen. Stäm av med plattsättaren som vet vad som behövs och hur det görs bäst!

Ett tredje och kanske det smidigaste alternativet av alla är att välja en väggnära golvbrunn, något som möjliggör att lägga stora plattor över hela golvytan – även i duschhörnan. En väggnära brunn sitter nämligen direkt intill väggen och kräver bara fall åt ett håll, vilket underlättar vid sättning av storformat. Brunnarna finns som rännor eller hörnbrunnar och ger enligt många ett lyxigare intryck.

I den här duschhörnan ser vi en väggnära golvbrunn. Plattorna som används är Evoque Grigio från Verde 1999 i måtten 60×60. Foto: Jarl Silander

 

Jag vill att det ska vara lätt att städa, ska jag då välja blanka eller matta plattor?
Ytan på plattan påverkar inte nämnvärt, de är uppbyggda på samma sätt och smutsen fastnar inte i plattan. Somliga upplever att fläckar syns mer på blanka plattor och att matta plattor kan kännas mer förlåtande vid fläckar. Samtidigt syns resultatet direkt när den blanka plattan torkas av. Blank eller matt – det är helt enkelt en smaksak!

Plattorna är alltså bara att torka av, de suger inte åt sig av smutsen. Tänk istället ett extra varv vid val av fog, som är mer porös och därför känsligare för smuts. En vit fog kräver mer underhåll än en grå, eftersom den är ljusare från början. För den som vill ta det ett extra steg finns fogimpregnering som skyddar fogarna. Behandlingen håller i tre till fem år.

 

Sist men inte minst – två saker att tänka på

  • Det kan vara leveranstid på produkterna, så var ute i god tid med att beställa eller reservera dina produkter för att slippa stressa fram beslut, och för att vara säker på att få allt precis som du vill ha det.
  • Planera i ett tidigt skede var allt ska vara placerat: kommod, el-uttag, belysning och krokar. Detta redan innan hantverkaren börjar, annars är det lätt att något missas.

På vår hemsida finns en guide inför badrumsrenoveringen, där hittar du ännu mer bra information.

 


Besök vår hemsida www.kakeldaxgruppen.se för mer inspiration!
Vill du komma i kontakt med oss når du oss på 031 – 719 78 99 eller info@kakeldaxgruppen.se
Du hittar alla våra butiker genom att klicka här.

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s