Köket – hemmets hjärta

Köket är en plats för gemenskap och gastronomiska upplevelser, men också för att uttrycka sig genom sina inredningsval. Modernt eller klassiskt – vilken stil faller dig mest i smaken?

Tiden då den kvadratiska vita plattan satt i varje kök är förbi. Idag är utbudet av plattor större än någonsin vilket skapar oändliga valmöjligheter. Det finns ett brett utbud av såväl färg och form som format och vi är generellt mer öppna för nyheter än förr. En bra utgångspunkt är att identifiera vilken typ av kök man har och vill ha. Modernt, klassisk, lantligt eller annat – varje stil har sina uttryck vilka kan förstärkas genom valet av plattor.

Stänkskydd i form av Marazzi Bluestone Grey.

 

Låt köket styra. När det är dags att välja plattor kan det vara bra att utgå från det som redan finns i köket. Har du en tapet eller skåplucka som du gillar är det en god idé att låta det styra. Ta gärna med en provbit till butiken så är det enkelt att hitta en platta och nyans som matchar.

Gör du ett helt nytt kök kan det vara klokt att låta stommar och annat komma på plats och utgå från det vid valet av platta. Saker som ljusinsläpp och möbler påverkar utseendet. Det finns också ett antal olika sättmönster som livar upp även den enklaste plattan.

Klassisk platta i annorlunda sättning. Här ser vi Metro Flair Alabaster från Villeroy & Boch.

 

Storformatsplattor i köket har flera fördelar. Bland annat ger storformat färre fogar, vilket både skapar ett lugnt intryck och underlättar vid städning och underhåll.

Bli inte hämmad av måttet mellan köksbänk och överskåp. Det finns många storlekar även bland de större formaten. Dessutom går det att kapa dem till önskat mått. Ska skåpstommarna bytas kan man med fördel redan då tänka in vilken storlek som passar mellan skiva och överskåp.

Evoque Grigio i måttet 60×60 cm från utgör en snygg kontrast mot de vita skåpluckorna.

 

Många storformatsplattor finns även i mindre storlekar, men tänk på att intrycket förändras med ett nytt format och en kraftigt melerad platta kan uppfattas som ganska rörig när den blir mindre. Kraftigt melerade plattor gör sig därför bäst i just större storlekar.

Fasade köksplattor, även kallat Metro och Biselado, är snyggt, klassiskt och något som aldrig tycks gå ur tiden. Dessa plattor finns i många kulörer, nyanser och mått. Vanligast är 7,5×15 och 10×20 cm.

Är du inte van att sätta plattor och foga kan det vara klokt att anlita ett proffs. Fasade plattor är lika lätt att sätta som andra plattor, men när det kommer till fogen krävs extra noggrannhet. Det är nämligen lätt att få fog på fasningen. Tricket är att foga en liten bit i taget.

Klassiska fasade plattor i serien Victorian, måtten är 7.5×15 cm.

 

Mosaiken gjorde entré i svenska hem runt 2005 och är fortsatt populär i kök, både enfärgade och mer uttrycksfulla alternativ. Som alltid gäller det att se till helheten; till en färgstark tapet eller spräcklig bänkskiva passar ofta en lugnare mosaik. På samma sätt kan ett kraftigare alternativ vara just det som behövs för att lyfta ett annars platt utseende.

Mosaik i form av fiskfjäll kan liva upp ett i övrigt avskalat kök. Här ser vi WS Fan Pattern Uni Petrol.

 

Glöm inte golvet! Keramik gör sig inte bara på kökets väggar utan passar också bra på golv. Klinker är både snyggt och enkelt att hålla rent. Även för golv finns en uppsjö av plattor, från sten- till marmor- och trälook. Valet är ditt! Vill du ha samma serie på vägg och golv och bara byta format? Eller är olika plattor mer din stil?

Matcha stänkskydd med golv för en sammanhängande look. Här används stilrena Marazzi Allmarble Calacatta.

 

Golvvärme i badrum är vi vana vid men även i kök är det skönt med varma golv. Speciellt när man står länge vid köksbänk eller spis. Om ni har betongplatta i botten finns det tunna värmeplattor som kan monteras direkt i fästmassan för klinkerplattorna. Vid skivkonstruktioner måste golvet stadgas och då kan värmeslingan spacklas in. Således blir det ingen extra bygghöjd att inkludera värmegolv i renoveringen.

 


Efter årsskiftet tar Kakelbloggen paus. Istället hittar ni oss på våran hemsida kakeldaxgruppen.se, på vår Facebook-sida eller i någon av våra butiker. Vill du komma i kontakt med oss når du oss på 031 – 719 78 99 eller info@kakeldaxgruppen.se

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s