På besök i Laurinska huset

Laurinska huset, eller Mälarpalatset som det kallades när det stod klart 1892, har blivit en karaktäristisk del av Söders horisont. Den röda palatsliknande byggnaden, som smälter samman med berget under, ritades av den den djärva arkitekten Valfrid Karlson och har blivit utsett till Stockholms vackraste hus.

Vi har träffat två av husets mest nyinflyttade invånare, Anna och Mikael , som bott i huset i cirka 1,5 år.

Laurinska_huset_2006.jpg

Foto: Holger Ellgaard

– Vi bokade lägenhetsvisningen av nyfikenhet, men när vi stod i tornrummet och såg ut över hela Stockholm förstod vi hur unik den här våningen är. Högt ovanför staden, sammanvuxen med Mariaberget, inger den en känsla av lugn och ro. Himlen är alltid nära och silhuetten ändras ständigt. Dessutom har fastigheten ett ypperligt läge uppe vid vackra Montelius, lite avsides från folkvimlet på Hornsgatan och i närhet till Gamla stan och Riddarholmen via den gångbro som går över Riddarfjärden, berättar Anna.

Laurinska huset vardagsrum.jpg

Laurinska huset utsikt.jpg

Paret är just nu i full gång med att renovera toppvåningen och har valt att helkakla både köket och badrummen.
– Vi kommer att kakla i princip alla ytor i badrum och kök, med undantag för den rundade trapphusvägg som är en del av tornet som kommer igen i köket. Den putsas vit och kommer att belysas.

Laurinska huset renovering.jpg

Köket är tidstypiskt och platsbyggt och materialvalen har gjorts med omsorg för att gå samman med den äldre stilen.
– Vi har valt luckor i en heltäckande peppargrå färg, granitskivor och stora vita kakelplattor till väggarna. På golvet har vi valt en grå klinker. Vi har låtit riva bort det sänkta taket och valt bort väggskåp över bänkskivorna för att låta kaklet komma till sin rätt och ge rummet mer höjd och rymd. En svart järnspis från Ilve ger köket mer restaurangkänsla.

pietra_di_vals_08.jpg

Plattan som ska sitta på golvet i köket är Pietra Di Vals Greige polerad i storlek 60×120. På väggen kommer plattan Slim Line Living i storlek 60×120 sitta.

Då det gamla badrummet var ganska litet och saknade fönster har paret valt att låta ett av sovrummen, den gamla pigkammaren, bli en del av det nya badrummet.
– Vi har rivit bort två mindre väggar för att minska korridorkänslan mellan köket och badrummet och för att göra rummet mer kvadratiskt. Vi har valt att placera tvättmaskin och torktumlare bakom en skjutdörr och istället ge plats åt ett stort, runt badkar som placeras på en upphöjning av kakel. Badrummet kommer också att rymma en mindre bastu, två regnduschar och två handfat på en kommod av valnöt och corian.

Rakt igenom har tidlösa och hållbara material valts. Badrummet kommer att kaklas med stora marmorliknande plattor från serien Marmoker, svarta på golvet och vita på väggen.
– Det var viktigt för oss att badrummet skulle vara beklätt i marmor, men eftersom det är ett poröst och känsligt material är vi väldigt nöjda med att ha hittat det här vackra italienska kaklet. Det har samma fantastiska utseende som marmor, men en hård ytstruktur som står emot repor och bestående fläckar.marmoker_min_nero creta.jpg

marmoker_min_statuario grigio.jpg

Plattor i serien Marmoker som ska användas i badrummet.

Stay tuned, vi kommer att göra ytterligare ett besök i Laurinska huset när renoveringen är klar.

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s