Olika stilar och vad du kan göra med plattor som blir över

Idag gör vi en ny tagning på några olika stilar, denna gång med en lite annorlunda vinkel. Efter sättning av nytt kakel, klinker eller mosaik händer det att det blir plattor över. Istället för att dessa slängs eller läggs på hög i förrådet tipsar vi här om några saker de kan användas till.

Stora plattor ökar i popularitet och det finns många användningsområden även för de plattor som blir över efter en renovering. Har du en större krukväxt hemma som du vill ha ståendes på golvet utan att riskera att det blir fläckar efter vattningen? Ställ den på en av de stora plattorna, och låt den fungera som ett golvskydd. Kom ihåg att sätta möbeltassar under plattan för att förhindra att golvet slits och repas.

Geotiles Cover Decor Acero Lap

Geotiles Cover Decor Acero Lap, med måtten 60×60

 

 

 

Plattorna kan också fungera som serveringsfat eller brickor. Bär ut bröd, ost och marmelad på plattan och låt familjen eller gästerna ta för sig direkt från den. Brödet kan skäras direkt på plattan.

 

Former som bryter av mot de traditionellt fyrkantiga blir vanligare och allt fler testar plattor med mönster, kanske i form av ett golv som bryter av från resten av rummet. Plattor med udda former är ofta i lite mindre format och lämpar sig därför bra till det enkla och klassiska pysslet att göra egna underlägg. Det kan vara både till glas och kastruller, beroende på plattans form och storlek. Flera mindre hexagoner kan läggas samman till ett större underlägg att använda till ugnsplåten eller stora grytor. Även här gäller möbeltassar under plattorna för att förhindra repor.

I serien Peronda Harmony ingår flera mönstrade hexagoner, tre syns nedan.

Peronda Harmony Argila D.Attrazione1

 

Du kan också ställa glasen på någon av dessa blå skönheter:

 

 

 

Plattorna fungerar även i små installationer i hemmet, använd som underlägg och sätt ett ljus och en liten vas med en växt på. Mycket mer än så krävs inte för att skapa en ny, kul detalj i inredningen.

 

Mosaik är och har länge varit ett vanligt val i badrum och kök, antingen enfärgat och diskret på en större yta, eller med en färg eller utförande som sticker ut som detalj. Återanvänd mosaik som blivit över, eller skapa egen mosaik genom att försiktigt krossa andra plattor. Krosset, eller den överblivna mosaiken, kan du sedan fästa på exempelvis ett bord, en fönsterbräda eller en hylla. Med hjälp av mosaiken kan du dekorera flera detaljer i ett rum och på så sätt göra det enhetligt.

 

Bonustips

Har du många plattor som är lika stora över? En enkel användning är att lägga dem i en stapel, ställa en kruka på toppen och låta dem agera piedestal. Eller gör flera staplar och skapa en installation med olika växter och prydnader i olika höjd.

 

Hoppas att du har fått lite inspiration till hur du kan använda överblivet kakel, klinker och mosaik – nu eller i framtiden!

 

 

 

 

 

 

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s