Keramiska plattor genom tiderna – 1910-tal

Allting går igen och vi inspireras ofta av tidigare trender som gör comeback. Framöver kommer vi att en gång i månaden göra en tillbakablick på kakeltrender och se hur de inspirerar oss än idag. Samtliga årtionden under 1900-talet kommer att besökas och vi kommer att lyfta plattor ur vårt nuvarande sortiment som mer nutida exempel.

I första inlägget skrev vi om marmor, kalksten och viktoriansk klinker som prydde hemmen under början på 1900-talet. Stilen kallas för gamla sekelskiftesstilen och levde kvar en bit in på 1900-talet.

Under 1910-talet försågs även en del av köket med kakel. Golvet runt om järnspisen pryddes av plattor i större format med slät yta.

Bild på rum med kakelugn på kakelplattor

Det kunde exempelvis se ut så här. Stora plattor som vi känner till dem idag kom mycket senare.

 

Serien Hemisphere har flera stora plattor som är släta. Denna platta heter Iron. Se fler plattor ur serien Hemisphere här.

 

Idag är vi mer vana vid att klä både golv och väggar med plattor, något som inte var lika vanligt på den tiden. Badrummen som kaklades var enligt den engelska traditionen subway-halftile i tegelförband och klädde väggen halvvägs upp till taket. Namnet Subway kommer från att kaklet ofta sattes upp Londons och New Yorks tunnelbanor medan halftile anspelar på plattans mått. De var nämligen 7,5×15 cm, alltså hälften så stort som det då populära måttet 15×15 cm. Tegelförband innebär att varje rad får en halv plattas förskjutning.

En modern variant av gamla sekelskiftesstilen. Med viktoriansk klinker och subway-halftile och minimalt med fog.

 

För att få till subway-halftile passar det alltså bra med en platta i storlek 7,5x15cm samt att använda lister och sockel för att markera golv och övergången från kakel till enkel vägg.

 

Om man vill ha ett helkaklat badrum men ändå få känslan av tidigt 1900-tal kan en variant vara att använda två olika typer av plattor som möts halvvägs.

Viktorianskt badrum med vitt och svart kakel

Den svarta plattan som används är Self Victorian Diamond Black Matt, här tillsammans med en bredare, ljusare fog som kontrasterar till kaklet.

 

Tips! Spana in serien Metro för flera snygga plattor som passar i tegelförband.

 


Besök vår hemsida www.kakeldaxgruppen.se för mer inspiration!

Vill du komma i kontakt med oss når du oss på 031 – 719 78 99 eller info@kakeldaxgruppen.se

Du hittar alla våra butiker genom att klicka här.

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s