Granitkeramik – ett bra val både ute och inne

Kakel, klinker, mosaik och granitkeramik – vad är vad egentligen? Idag ska vi titta lite närmre på granitkeramiken. Det är ett väldigt hållbart material eftersom materialsammansättningen och det sätt plattorna bränns på gör att de blir väldigt kompakta och starka. Det gör dem helt okänsliga för fukt och väta vilket i sin tur ger hög frostbeständighet.

Miljöbild utomhus. Ett vitt hus med stora glaspartier. På marken finns 20 mm-plattor lagda direkt på grus.

Serien Memento från Marazzi innehåller 20 mm tjocka plattor i tre olika nyanser.

 

Just på grund av sin tålighet är granitkeramik ett bra material att använda utomhus, året runt. Plattorna kan med fördel läggas på uteplatsen. En del serier innehåller plattor som är ända upp till 20 mm tjocka, dessa kan efter visst förarbete läggas på gräs, sand, grus eller på befintliga uteplatser. Det kan du läsa mer om här.

Bild på kvadratiska plattor med stenlook som ligger på en gräsmatta.

Marazzi Multiquartz 60×60 cm, här lagd på gräs.

 

De vanligaste är att granitkeramiska plattor är runt 8 mm och de kan också användas utomhus, de monteras som vanligt med fix. De är slitstarka, tål hög belastning och kräver inte mycket underhåll. Prata gärna med vår personal om du har frågor!

Miljöbild på uteplats med terrakottafärgade plattor. Det är soligt och det står utemöbler på terrakottagolvet.

Cotti D’Italia ger en snygg terrakottalook på uteplatsen.

 

Granitkeramiken gör sig naturligtvis lika bra inomhus. Plattorna är ofta i större format och är väldigt populära i exempelvis badrum, som stänkskydd i köket och i hallen. Man kan även låta vardagsrumsgolvet fortsätta hela vägen ut på altanen vilket ger ett mycket sobert helhetsintryck!

Miljöbild på kök med vita skåpsluckor, svart bänkskiva och mörkgråa plattor på väggen över bänkskivan.

Kök med plattan Verde 1999 Evoque Grigio i formatet 60×60 cm som stänkskydd. Foto: Jarl Silander

 

De stora formaten ger oftast ett mer enhetligt intryck tack vare plattornas raka kanter, vilka ger färre och mera minimalistiska fogar. Populära val är marmorimitationer och plattor med cement- eller stenlook. Dessa utföranden kommer verkligen till sin rätt i just de större plattorna. Med en väggnära brunn är det enkelt att behålla formatet även i duschdelen.

Miljöbild över badrum med ljusa marmorplattor på väggarna och mörka marmorplattor på golvet. Badrumsmöblerna är i trä.

Badrum med stora marmorplattor i vitt och svart. Båda kommer från serien Allmarble.

Bild tagen ovanifrån på ett bord som står på ett golv med mörk stenliknande granitkeramik.

Stenlook med Marazzi Bluestone.

 


Besök vår hemsida kakeldaxgruppen.se för mer inspiration!
Vill du komma i kontakt med oss når du oss på 031 – 719 78 99 eller info@kakeldaxgruppen.se
Du hittar alla våra butiker genom att klicka här.

 

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s