Keramik – vad är det och hur används det?

Keramik finns i olika utföranden , dels som porslin, tallrikar och muggar men också som byggkeramik. Inom byggkeramiken finns det kakel, klinker, mosaik och granitkeramik – benämningar du säkert känner igen sedan tidigare. Men vad alla kanske inte vet är skillnaden mellan dem och vad som används i vilka sammanhang. En vanlig uppfattning är att kakel är för väggar och klinker för golv. Det stämmer till viss del men det finns mer att säga. Det som skiljer de olika materialen åt är materialsammansättningen, tillverkningstekniken och vattenabsorptionen – som i kombination ger plattorna olika egenskaper.

 

Marazzi Bisque marron, en granitkeramik inspirerad av terrakotta.

 

Vi börjar med kakel, som är lergodsplattor med glasyr på ena sidan. Glasyrens funktion är att hålla ihop lerkroppen och att ge en tät yta som är lätt att hålla ren. Kakelplattor kan vara både matta och blanka och finns i alla möjliga färger och mönster. De ska bara användas inomhus och på vägg. Tillverkningen är generellt samma som för övriga plattor. Blandningen pressas i formar, går vidare till mönstring och glasering innan de bränns i ugn. Processen kallas torrpressning.

Badrum där kakel och keramik går i grått.

Badrum med väggar klädda i Marazzi Colourline White.

Badrumsvägg klädd i orange kakel.

Marazzi Colourline Orange skänker både kakelglädje och färgglädje.

 

Namnet klinker kommer egentligen från ett gammalt tillverkningssätt som fåtal producenter använder sig av idag. Istället för formar som leran pressas i kommer plattorna ur munstycken vågrätt och klipps på längden. Ordet klinker kommer från tyskan och plattorna har fått sitt namn på grund av ljudet när man slår på plattorna – ”klink”. Efterhand har alla golvplattor fått detta namn. Klinker är en våtpressad platta, den innehåller mer vatten från början men har efter bränning låg vattenabsorption.

Dagens ”klinker” är högbrända plattor, tillverkade av stengodslera. De kan vara både glaserade och oglaserade och klarar av större påfrestningar än kakel eftersom plattorna bränns i högre temperatur. Det ger lägre vattenabsorption och ett tätare gods vilket gör att plattan klarar högre slitage och påfrestningar. Idag tål de flesta klinker golvvärme och är frosttåliga men inte alla. Vattenabsorptionen måste vara lägre än 6 % för att plattan ska klara golvvärmen och under 0,5 % för att vara frostsäker. Här är det också mycket viktigt att den läggs rätt – den måste bli hålrumsfri.

 

Badrum med svart golv och vita väggar med svart bård. Det finns även ett badkar och handfat.

Här har Imso Design Bianco och Imso Design Nero kombinerats för att skapa ett kontrastrikt badrum.

Bild på soffa och fåtölj som står på ett golv med mönstrat klinker i svart och vitt.

Satsa på att härligt mönstrat golv med Alaturca Pastel Black ink 1.

 

Mosaik består av små bitar av glas, keramik eller natursten som sitter ihop på kartor av nät eller papper. Ofta är mosaik både tålig och frostsäker vilket gör att den kan sättas på både golv och vägg samt inomhus och utomhus. Vad som är mycket viktigt är att mosaik med pappersark inte får monteras i våtutrymmen. Vissa mosaiker är mixade med metall, glas och keramik, då är det viktigt att kontrollera att alla material på arket fungerar i våtutrymme.

Bild på badrumsvägg med beige mosaik och kakel.

Stilrent badrum med sandfärgade Marazzi Paint Avorio Mosaico.

Den återvunna glasmosaiken Vidrepur Hydraulic Trends Provenza Blue har ett fint möster i mjuka färger.

 

Granitkeramik är extremt slitstarkt och har en mycket låg vattenabsorption, vilket gör att de alltid är frostbeständiga. Namnet granitkeramik är en ”svensk benämning” och har inget med granit att göra. Annat namn för denna typ av plattor är Porcelanosa. Tack vare sina mycket goda hållfasthetsegenskaper kan granitkeramik användas till alla utrymmen och belastningar – inomhus som utomhus, vägg och golv. Likt klinker har man historiskt främst använt granitkeramik på golv men tack vare utvecklingen med det estetiska används den alltmer på väggar numera. Den tål naturligtvis också golvvärme. Plattorna tillverkas ofta i stora format, 60x120cm är idag inte ovanligt och i många olika utföranden, vanliga exempel är marmorliknande plattor och plattor med sten- eller cementlook.

Marmorlook med Marazzi Allmarble Saint Laurent, i detta fall med strukturerad yta. Plattorna finns också som matta och blanka.

Serien Bauge från Casalgrande Padana innehåller granitkeramik med stenlook i fyra färger, här i grått utförande.

 

Granitkeramik finns också i 20 mm tjocka plattor för enkel montering utomhus. Alla plattorna är som sagt frosttåliga men de tjockare versionerna utmärker sig då de inte behöver läggas med fix utan kan monteras direkt på grus, gräs, sand eller små plastfötter.

Marazzi Treverkmade 20mm i färgen Fume, här lagd på gräs, gör det enkelt att skapa en härlig uteplats.

 

 


Besök vår hemsida kakeldaxgruppen.se för mer inspiration!
Vill du komma i kontakt med oss når du oss på 031 – 719 78 99 eller info@kakeldaxgruppen.se
Du hittar alla våra butiker genom att klicka här.

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s