Att göra rent fogar och andra städtips

Okej, det här blir inte vårt roligaste inlägg men det är nyttigt. Vi har fångat upp några vanligt förekommande frågor om kakelskötsel som vi besvarar. Det är ju faktiskt inte alla som ska renovera just nu, många har ju redan fint kakel hemma. Frågan är bara hur man håller det rent och snyggt.

Hur rengör man fogar?
Det beror på hur smutsiga fogar det handlar om. Är de rejält smutsiga kan det vara idé att skrapa bort fogen och lägga ny. Annars fungerar det bra med en anpassad rengöringsprodukt, exempelvis Fuganet. Medlet rengör fogarna på djupet och är lämpligt för de flesta väggar och golv, med undantag för vaxbehandlade porösa ytor. Det är bara att spraya på, torka av med en grov trasa och skölja bort.
775780

Hur får man bort kalkrester?
Använd en rengöringsprodukt som är anpassad för badrum, exempelvis Fila Via Bagno. Det är en koncentrerad rengöringsspray som kan användas för att djuprengöra samtliga ytor i badrummet. Den tar effektivt bort även kalkrester. Det är bara att spraya på och torka med en fuktig trasa.
775896

Hur undviker man kalkrester på glas?
Här finns det faktiskt ett mirakelmedel. Vi rekommenderar Fila No Drops som skyddar och
gör glasytorna vattenavvisande och fria från kalkrester. Det är bara att spraya på och låta det vara, detta upprepas sedan regelbundet. filanodrops-sve

Hur rengör man fläckigt kakel i köket?
Det gäller att använda rätt produkt och vi rekommenderar Fila PS87. Den tar bort organiska orenheter och är en 3-i-en lösning med fläckborttagning, lösningsmedel och
vaxborttagning. Utmärkt för att ta bort envisa fläckar utan att skada keramiken. FILAPS87_1L_NDS

Måste man behandla kaklet på något sätt direkt efter montaget?
Det är inget måste, men det lönar sig i längden. Efter att kaklet är satt och fogen är på plats, torkas fogresterna bort. Nu ser det ganska rent ut men det är det inte. Gör du inte rent kaklet direkt efteråt med en anpassad produkt, exempelvis Detertek, kommer det att finnas kvar en tunn film av fogrester, fix och byggdam, som med tiden gör att plattan framstår som matt. I filmen fastnar smuts, damm, kalk och matfett lätt. Med andra ord, om du rengör ordentligt från början kan du senare bara torka av ytorna emellanåt med exempelvis Fila Cleaner. DETERDEK NDS

Lycka till med rengöringen!

kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s